In această rafinată analiză a conditiei umane din mileniul al treilea, expertul in domeniul stiintelor cognitive si intelectualul public Steven Pinker ne indeamnă să ne detasăm de titlurile senzationale din presă si de profetiile despre sfarsitul lumii, care ne determină să comitem cele mai grave erori de gandire ratională, si să ne orientăm in schimb asupra datelor concrete: in 75 de grafice impresionante, Pinker demonstrează că viata, sănătatea, prosperitatea, siguranta, pacea, cunoasterea si fericirea sunt in crestere nu doar in Occident, ci in intreaga lume. Progresul acesta nu se datorează vreunei forte cosmice sau mistice. E un dar al Iluminismului: convingerea potrivit căreia cunoasterea poate impulsiona dezvoltarea umană.
Departe de a fi doar o sperantă naivă, Iluminismul, după cum stim acum, a functionat. Dar in prezent, el are nevoie mai mult decat oricand de o apărare viguroasă. Iluminismul se impotriveste unor tendinte comune ale naturii umane – tribalism, autoritarism, demonizare, gandire magică – pe care demagogii sunt gata să le exploateze cu fiecare ocazie. Si departe de a se bucura de consens si sustinere in randul intelectualilor, idealurile iluminismului sunt infruntate cu vehementă de pesimistii religiosi, politici si culturali care sustin cu tărie faptul că ne aflăm in fata declinului civilizatiei occidentale. Rezultatul este un fatalism distructiv si dorinta de a distruge institutiile valoroase ale democratiei liberale si cooperării globale.
Pinker atacă sursele cinismului si groazei. Sunt oamenii irationali prin natura lor? Avem nevoie de o religie pe care să ne intemeiem morala? Modernitatea ne-a lăsat pur si simplu singuri si bantuiti de gandul sinuciderii? Trăim intr-o "eră a post-adevărului”? O "eră a terorii”? Si se va prăbusi totul intr-un apocalips al războiului nuclear, al crizelor de resurse, al schimbărilor climatice si al inteligentei artificiale nestăvilite?
Steven Pinker este Johnstone Family Professor in cadrul Departamentului de psihologie al Universitătii Harvard, unde intreprinde cercetări in domeniul cognitiei, limbajului si relatiilor sociale.
Printre volumele sale premiate se numără The Language Instinct, How the Mind Works, The Blank Slate, The Stuff of Thought, The Better Angels of Our Nature si The Sense of Style. A fost ales membru al Academiei Nationale de Stiinte, a castigat numeroase premii pentru cursurile si cercetările sale si este cotat printre cei mai marcanti ganditori ai lumii de publicatiile Time, Foreign Policy si altele. Este, de asemenea, presedinte al comitetului de redactare al The American Heritage Dictionary.