„H.C. Andersen ne este cunoscut tuturor prin poveștile copilăriei, însă puțini și-ar imagina că acest scriitor fantastic ascunde în el un adevărat reporter, atent la tot ce era nou în vremea sa – fotografie, tren, vapoare cu aburi, telegraf, electromagnetism – și care visa că într-o zi Europa va putea fi parcursă în câteva zile cu o mașină de zbor, sau că Liszt, concertând în Germania, va putea fi ascultat din Copenhaga.
Călătoria celebrului autor prin Europa, începută la 31 octombrie 1840 și încheiată la 22 iulie 1841 (nouă luni – simbol al nașterii unui „nou Andersen“), a însemnat mai mult decât o evadare din cotidian. Dorul său de călătorie și nevoia de aventură, caracteristice oricărui insular danez, au transformat clasicul sejur în Italia într-o expediție extinsă, continuată pe malurile Dunării, în Grecia și Turcia. Autorii romantici, printre care îl includem și pe Andersen, erau fascinați de exotism, de contrastul dintre Orient și Occident și de explorarea alterității pe meleagurile poveștilor. Bazarul unui poet poate fi citit în acest context ca o intersectare continuă între cultura romano-germanică, habsburgică și cea a Imperiului Otoman.“
H.C. ANDERSEN (1805‒1875), scriitor danez, autor de nuvele, romane, poeme, piese de teatru, memorii de călătorie (care toată viața a refuzat să semneze cu prenumele întreg, Hans Christian, folosindu-și doar inițialele), este celebru mai ales pentru basmele sale, traduse în peste o sută de limbi.
Dar Andersen a fost și un călător pasionat, cu spirit de aventură, care nu s-a oprit la Italia (obișnuita călătorie a epocii romantice), ci a trecut mai departe spre sud, notându-și cu empatie și umor sec danez impresiile din locuri până atunci prea puțin cunoscute europenilor.
A scris astfel mai multe volume, îmbinând descrierea cu documentarul, pasaje filozofice, poezii, legende și ficțiune pură, într-un amestec foarte personal (ilustrat uneori prin propriile schițe și desene sugestive). Pe lângă memoriile de călătorie în munții Harz (1831), Suedia (1851), Spania (1863) și Portugalia (1866) și autobiografiile sale, referitoare și la călătorii, volumul de față (En Digters Bazar/Bazarul unui poet, 1842 ‒ publicat acum de Humanitas în ediție integrală) este cel mai cunoscut, fiind considerat o capodoperă a expresivității, pitorescului și detaliului poetic.