Amintirile lui Charles Darwin, scrise pentru "copiii şi nepoţii mei“, deschid o perspectivă revelatoare asupra vieţii şi gandirii unui savant care a revoluţionat nu doar studiul naturii, ci şi felul in care ne vedem pe noi inşine. Această versiune completă a Autobiografiei restituie pasajele – considerate prea radicale – cenzurate de familie la momentul primei publicări. Darwin işi zugrăveşte devenirea pe fundalul unui tablou mai amplu al vieţii intelectuale victoriene, alternand expuneri esenţiale, precum aceea despre credinţa religioasă, cu relatări anecdotice.
Autobiografia este intregită in acest volum cu o selecţie reprezentativă din jurnalul ţinut de Darwin in timpul călătoriei sale in jurul lumii la bordul vasului Beagle (1831–1836). Dacă inaintea acestei expediţii tanărul absolvent al Universităţii Cambridge cocheta cu ideea de a deveni preot de ţară, periplul de cinci ani prin nenumărate ţinuturi l-a făcut să pună la indoială multe dintre credinţele acceptate despre om şi Pămant şi l-a condus in cele din urmă la elaborarea celebrei sale teorii a evoluţiei prin selecţie naturală. Relatările lui Darwin despre băştinaşii din Ţara de Foc, despre marele cutremur produs pe teritoriul chilian in 1835 sau despre speciile observate in arhipelagul Galápagos constituie nu doar un document unic in istoria ştiinţei, ci şi un fascinant jurnal de călătorie.
Sentimentul dominant ce răzbate atat din Autobiografie, cat şi din Călătorie este cel al uimirii in faţa lumii naturale şi al entuziasmului nemărginit pentru descoperirea ştiinţifică. De peste un secol şi jumătate, figura lui Darwin este caricaturizată in necunoştinţă de cauză, iar ideile sale sunt supuse unor nesfarşite răstălmăciri. Mărturiile fundamentale reunite in acest volum, insoţite de numeroase ilustraţii, ii prilejuiesc cititorului un contact direct şi nemistificat cu savantul, ganditorul şi omul Charles Darwin.