In 2008, preocupat de dezastrul financiar care avea sa se intample, David Graeber incepe sa scrie Datoria - o incursiune antropologica si filosofica in istoria datoriei, in care rastoarna teoriile general acceptate. El arata ca indatorarea a fost dintotdeauna o constructie sociala care a stat la baza puterii. Chiar si astazi, economistii intretin o iluzie veche: aceea ca oprobriul trebuie aruncat asupra datornicilor, niciodata asupra creditorilor. Cartea lui Graeber ne permite sa intelegem mai bine istoria lumii, criza cauzata de indatorarea excesiva si viitorul economiei, iar miza acestui demers nu putea fi exprimata mai bine decat a facut-o autorul insusi:
"Cel mai mult mi-ar placea, bineinteles, ca aceasta carte sa contribuie cat de cat la o reevaluare morala ampla a insesi ideilor de datorie, munca, bani, dezvoltare si "economie".
Cum am spus deja, ideea ca exista ceva numit "economie" este relativ noua. Oare copiii nascuti azi e posibil sa apuce ziua cand nu va mai exista nici o "economie", cand vom putea analiza aceste probleme folosind termeni complet diferiti? [...]
Dar daca vrem sa cream o lume care sa nu ameninte sa distruga umanitatea la fiecare generatie, exact la aceasta scara va trebui sa incepem sa reimaginam lucrurile. Iar in timpul unui asemenea proces e posibil sa fie rasturnate multe dintre presupunerile noastre cele mai dragi " despre valoarea muncii, de pilda, sau despre virtutea de a ne plati datoriile."