Cartea abordează tematica obiceiurilor alimentare ale adolescenţilor şi efortul acestora de a face faţă tentaţiilor culinare intr-un mediu suprasaturat de oferte; sunt ilustrate modalităţile prin care adolescenţii pot utiliza strategii eficiente de autoreglare a comportamentului alimentar sănătos şi modul in care părinţii pot contribui la acest proces.
Un colectiv de cercetători in psihologia sănătăţii de la Universitatea "Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, a participat, impreună cu cercetători din Olanda, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Portugalia, la proiectul european comun, "Tentaţia de a manca moderată de factori individuali şi de mediu şi instrumente de auto-reglare” (TEMPEST). Informaţiile despre tentaţiile alimentare şi modul in care adolescenţii şi le gestionează au la bază date provenite de la 15.000 de adolescenţi (dintre care 1.401 din Romania).
Cartea oferă părinţilor, consilierilor şi adolescenţilor, intr-un limbaj accesibil, informaţii fundamentate ştiinţific despre cum pot fi implementate strategiile de suport pentru o alimentaţie sănătoasă in randul tinerilor. Sunt propuse o serie de exerciţii care pot fi realizate de către adolescenţi acasă sau la şcoală, singuri sau impreună cu grupul de prieteni sau sub coordonarea profesorului interesat de educaţia pentru sănătate.