Lucrarea de faţă se sprijină pe practica cotidiană a ajutorării omului care se confruntă cu o problemă anevoie de rezolvat, in incercarea de a oferi o cunoaştere mai adancă a esenţei neajunsurilor care il impiedică să propăşească in viaţa duhovnicească. De un mare folos sunt observatiile care analizează temeinic realitătile comune spatiului duhovnicesc si psihologic, realizand distinctia, printre altele, intre dragoste şi dependenţa emoţională, dat fiind că adesea ne lovim de neputinţa de a deosebi intre cele două, iar de aici provine o serie intreagă de urmări tragice.
Autorul a reuşit să ingemăneze experienţa Sfinţilor Părinţi cu aceea a psihologilor ortodocşi contemporani intr-o formă actuală si accesibilă tuturor. Psihologul şi preotul nu ar trebui să se substituie unul celuilalt, ci fiecare ar trebui să-si asume lucrarea incredinţată: rezultatul este cu totul uimitor atunci cand impreună lucrează şi impreună il ajută pe omul care se străduieste si se luptă să iasă din fundăturile duhovniceşti şi sufleteşti in care s‑a impotmolit.
Cartea de faţă este tocmai rezultatul unei asemenea impreună‑lucrări, şi nădăjduim că nu puţini vor fi cei ce vor afla folos din ea.