Intr-o dimineată de septembrie, in 2017, Michel Le Van Quyen se trezeste cu pareză facială. Surmenaj, se pronuntă diagnosticul, iar tratamentul prescris – repaus total. La inceput, inactivitatea este apăsătoare, mintea ii vuieste, plină de ganduri negre care il asaltează la nesfarsit. Vine insă apoi surpriza: linistea, in care se cufundase prin lipsa totală de activitate, incepe să fie neasteptat de plăcută, atat pentru trup, cat si pentru minte. Va lua atunci hotărarea de a investiga binefacerile linistii.
Cu totii ii cunosteam intuitiv efectele benefice, dar iată că acum neurostiintele ne pot oferi si explicatia stiintifică: cultivand linistea, fie acustică, fie a atentiei, vizuală sau meditativă, mintea noastră trece intr-o stare foarte specială. Gratie acestei deconectări, creierul nostru se poate regenera si poate evacua acele toxine care duc la aparitia bolilor neurodegenerative. In plus, linistea in toate ipostazele sale este propice creativitătii, consolidării memoriei si chiar constructiei "sinelui”.
Asa cum marii intelepti din vechime, apartinand lumii orientale si occidentale deopotrivă, inteleseseră deja demult, stiinta ne confirmă astăzi uimitorul impact al linistii: acela de a ne da forta să ne luăm in stăpanire propria lume interioară.Michel Le Van Quyen este cercetător in domeniul neurostiintelor la Inserm si lucrează in cadrul Laboratoire d’imagerie biomedicale (LIB). Este autor al cărtilor Pouvoirs de l’esprit (J’ai lui, 2016) si Ameliorer son cerveau (Champs-Flammarion, 2019).