Soarta ultimei comunități evreiești din Europa de Est care a obținut emanciparea (91923) și lupta sa pentru drepturile civile, pe fondul antisemitismului.
Problema integrării evreilor în democrația slabă a României Mari, între cele două războaie.
Nasterea si extinderea miscarii antisemite a lui A.C. Cuza si a Garzii de Fier a lui Corneliu Zelea Codreanu
Politicile antisemite ale guvernelor prooccidentale (1919 - 1940)
Tradarea evreilor de catre autoritatile romane si disponibilitatea acestora din urma de a plati cu bani de la evrei apropierea de Germania nazista.
Viata evreilor: organizatii, asimilare si sionism, educatie, probleme comunitare si religioase, primele pogromuri din iunie 1940
Acestea sunt evenimentele prezentate in primul volum e Memorii si Jurnale al lui Wilhelm Filderman, cel mai important lider al evreilor din Romania. Al doilea volum va acoperi perioada Holocaustului (1940 - 1944)
Prin intermediul memoriilor și jurnalelor sale, Filderman dezvăluie luptele interne și externe pe care le-a dus ca lider al comunității evreiești, angajat în apărarea drepturilor și demnității acesteia. Cartea detaliază eforturile sale neîncetate de a combate legislația antisemită, de a interveni pentru protecția și salvarea evreilor de persecuții, deportări sau execuții, precum și de a negocia cu autoritățile române și germane pentru ameliorarea condițiilor de viață ale evreilor din România.
Această lucrare este esențială pentru istorici, cercetători și oricine este interesat de istoria evreilor din România, dinamica puterii în timpul războiului și exemple de leadership moral și etic în vremuri de criză.