Your cart
Nu mai sunt produse in cosul tau
Mult iubite Domnule Noica,Ţin pe masa mea o poză pe care Andrei ne-a făcut-o la Păltiniş, in timp ce urcam pe poteca pietruită care duce spre cabana d-voastră. Poza este făcută din spate şi are in ea o elocvenţă a insoţirii care mă fascinează de cate ori o privesc. Poate pentru că astăzi este ajunul Crăciunului şi simt nevoia să mă deschid către obiectele iubirilor şi veneraţiilor mele, mă intorc către d-voastră, din depărtarea aceasta care apropie in chipul cel mai adanc, şi vă mulţumesc pentru drumul pe care, cu spatele intors către lume, m-aţi lăsat să il facem impreună. De "despărţit“ poate fi vorba doar in sensul că drumul ce mi se deschide in faţă trebuie de-acum să-l străbat singur, vegheat doar de privirea d-voastră, pe care imi place să o simt in urma mea ca pe o insoţire, ce imi măsoară din depărtare poticnirile, şovăiala şi regăsirile. Aşa mă simt in clipa aceasta, altfel, dar la fel de tare, legat de d-voastră... Gabriel (Gabriel Liiceanu către Constantin Noica, 24 decembrie 1982)
"Peste 100 de ani nici eu nu voi mai fi cunoscut, nici Liiceanu. Dar raportul dintre noi va fi cunoscut. A face cultură e a sta intr-un picior. In fotografie şi eu sunt intr-un picior, şi el. Dar eu sunt pe piciorul drept, pe cand el e pe cel stang. Acesta e raportul.“ (Constantin NOICA, Jurnal de idei)
"Asist cu bucurie la «despărţirea» lui Gabriel de mine. O grăbesc chiar. Voi sfarşi in singurătate, aşa cum mi-am dorit. Sau poate legat numai de departele meu...“ (Constantin NOICA, Jurnal de idei)
Cătălin Mamali, "Jurnalul de la Păltiniş in hipertextul posibilei supravieţuiri culturale“ (22, martie 2014)
Emanuela Ignăţoiu-Sora, "Treizeci de ani şi trei lecţii“ (Dilema veche, decembrie 2013)
Andrei Cornea, "Jurnalul – un scandal vechi de 30 de ani“ (Romania literară, noiembrie 2013)
Alexander Baumgarten, "Trei note despre Jurnalul de la Păltiniş“ (Romania literară, noiembrie 2013)
Horia-Roman Patapievici, "Viaţa filosofică“ (Romania literară, noiembrie 2013)
Dan C. Mihăilescu, "«Traite de recomposition»“ (Romania literară, noiembrie 2013)