Your cart
Nu mai sunt produse in cosul tau
Regiunea Autonomă Maghiară este un subiect aproape necunoscut publicului larg. Cum a fost creat, cum a functionat si cum a fost abandonat un experiment sovietic, gandit de liderii de la Kremlin in frunte cu insusi Stalin – o regiune cu autonomie pe criterii etnice situată in inima Romaniei, locuită in proportie covarsitoare de secui, inapoiată economic, orientată cultural si istoric inspre Ungaria si neincrezătoare si in marele frate sovietic, si in guvernul de la Bucuresti? Ce urmăreau sovieticii? Cum trebuiau definiti maghiarii din Transilvania: minoritate natională sau nationalitate conlocuitoare? Ce simteau secuii? Care au fost relatiile locuitorilor regiunii cu Ungaria? Ce atitudine au avut autoritătile romane? Cum se desfăsura viata economică, politică, socială, culturală in R.A.M.? De ce si cum a fost desfiintată această entitate?
Stefano Bottoni a realizat această primă cercetare monografică a Regiunii Autonome Maghiare prelucrand – intr-un stil din care nu lipsesc ironia ori dramatismul – cele mai recente surse de arhivă romanesti, maghiare, sovietice si britanice (inclusiv izvoare istorice si monografice locale).
Autonomia teritorială analizată aici n-a fost un concept traductibil prin terminologia actuală; functia ei a fost alta. Cum Romania a trebuit să urmeze modelul sovietic de impărtire administrativă si teritorială, R.A.M. n-a insemnat un teritoriu independent, o entitate si o administratie separate de statul roman; dimpotrivă. Conducerea comunistă romanească a preluat spiritul si litera contributiei lui Stalin la modificarea proiectului de constitutie: ideologia socialistă era mai usor de acceptat si mai putin străină dacă li se adresa oamenilor in limba maternă. In conceptia lui Stalin, autonomia a fost utilizată drept principiu de conexiune, de formare a unei constiinte socialiste mai puternice.
"Cartea lui Stefano Bottoni e semnificativă prin detaliile ei privind politica la varf, istoria comunismului si viata cotidiană. Bottoni a folosit sursele romanesti, ungare si sovietice cu meticulozitate, pentru a spune povestea vie, convingătoare si gravă despre modul in care Stalin a impus o solutie teritorială pentru cea mai tulburătoare problemă natională a Romaniei. Bottoni pune această poveste in contextul general al indelungatei istorii a Transilvaniei, al comunismului si nationalismului de după război, al epurărilor, dezghetului, conflictelor din interiorul blocului comunist si al politicilor etnice.“ — IRINA LIVEZEANU, Universitatea din Pittsburgh