La implinirea a opt decenii de la intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Război Mondial, campania din Est, unul dintre cele mai traumatice evenimente ale istoriei noastre, are ecouri incă vii in memoria generatiilor de azi.
Imperiul-satelit este o investigatie aprofundată a istoriei politice si sociale a zonei din Ucraina sud-vestică aflate sub ocupatie romanească in timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Transnistria a fost singurul teritoriu sovietic ocupat administrat de o altă putere decat Germania nazistă, o recompensă pentru participarea Romaniei la Operatiunea Barbarossa.
Contributia extrem de valoroasă a lui Vladimir Solonari la istoria celui de-al Doilea Război Mondial se concentrează asupra a trei aspecte principale ale stăpanirii romanesti in Transnistria: pornind de la descoperiri fascinante din arhive necercetate pană acum, Solonari examinează cucerirea si delimitarea regiunii, administrarea romanească a noului teritoriu si reactia localnicilor la ocupatie.
Ce voia Romania de la această cucerire? Prima sectiune a cărtii analizează tintele politice ale Romaniei si participarea ei la invadarea URSS. Solonari reconstituie felul in care administratorii romani au incercat, in moduri contradictorii si incoerente, să "romanizeze“ si să "civilizeze“ Transnistria, in acelasi timp aruncandu-i acolo pe cei 150.000 de evrei si 20.000 de romi deportati dintr-o Romanie purificată rasial. Imperativele războiului total au făcut pană la urmă ca exploatarea economică a regiunii să devină prioritară in raport cu orice alte scopuri pe care le vor fi avut romanii. In sectiunea finală, istoricul discută despre colaborarea si rezistenta localnicilor, explorand in special relatiile administratiei cu populatia locală crestină, care initial i-a intampinat pe ocupanti ca eliberatori de sub opresiunea sovietică.