Alex Drace-Francis ne oferă o analiză a cultivării, consumului si comercializării porumbului in ţările romane din perioada otomană pană in ajunul Primului Război Mondial, precum si a semnificatiei culturale a mămăligii in literatură, artă, film, folclor si bucătărie, intr-o editie revăzută si completată special pentru publicul romanesc.
"Cine s-ar fi gandit că mămăliga ar putea să aibă o istorie? Că păpuşoiul poate fi vedetă? Că mălaiul are o poveste de spus? Scotocind prin arhive, prin documente vechi şi cronici mai noi, printre reţete şi leacuri, Alex Drace-Francis ne propune o analiză savuroasă şi erudită a mămăligii şi mămăligarilor. Spunandu-le povestea, istoricul ne poartă, vreme de două secole, printre boieri şi ţărani, săraci şi bogaţi, targoveţi şi negustori care amestecă de zor, in ceaunul fierbinte, odată cu făina de păpuşoi, moravuri, identităti sociale şi etnice, istorii politice, tensiuni şi revoluţii. Bolborosind domol pe vatra istoriei, mămăliga ne asteaptă, aşadar, s-o infulecăm, cu branză şi lapte sau goală, delectandu-ne cu mii de detalii dintr-o lume in care ea trona aproape zi de zi pe fiecare masă.“ — CONSTANŢA VINTILA
"Cartea lui Alex Drace-Francis este mai mult decat o poveste a porumbului si a mămăligii. Pornind de la problema imaginii ei, autorul o găseste nu doar in caravanele negustorilor si-n ceaunul tăranilor, ci si in mintea oamenilor, in diverse reprezentări fundamentale pentru istoria natională. Porumbul si mămăliga sunt puncte de intrare ideale in temele culturale romanesti, precum si in cele privitoare la schimbarea socială si revolutie. O lucrare importantă, remarcabilă.“ — CONSTANTIN BARBULESCU
"Istoria intortocheată a cultivării porumbului si pregătirii mămăligii in teritoriile care compun Romania de azi are o importantă care merge mai departe de inventarierea seacă a datelor si referintelor. Dacă o vom urmări in detaliu, vom putea vedea problemele mai ample de istorie natională, transnatională si interimperială intr-o lumină nouă si intr-un context mai larg. Porumbul a schimbat nu doar alimentatia oamenilor, ci si posibilitătile pe care le aveau la dispozitie: ce puteau si ce nu puteau face. Un studiu mai atent al productiei si consumului de porumb ne poate ajuta să intelegem mai bine istoria acestor principate de granită si interactiunea dintre ele in indelungata tranzitie de la imperiu la natiune.“ — ALEX DRACE-FRANCIS