"O carte-obiect, care îmbracă în haine moderne și ingenioase un volum scris în secolul 19, Dicționarul de idei primite de-a gata al lui Gustave Flaubert se dovedește și astăzi – cu unele excepții ce țin de specificul epocii, dar și de limitările culturii noastre generale – o lectură la fel de actuală și de savuroasă. Străbătut de ambiguitate și de ironie, scris într-o falsă cheie gravă, care poate induce în eroare un cititor naiv sau neștiutor, volumul demontează convingeri incorecte și exprimări defectuoase, cu un ton plin de umor caustic." Citește continuarea recenziei pe blog.
"Dacă vrei să-i convingi pe cei din jurul tău că l-ai citit pe Homer, adaugă (plin de importanță) „cel iute de picior” de fiecare dată când este rostit numele lui Ahile. Amintește-ți în fiecare zi că expozițiile reprezintă un motiv de delir pentru secolul XIX sau că barba este un semn de forță și protejează cravatele. De asemenea, nu uita că bandiții sunt întotdeauna fioroși și că tot ce se petrece după miezul nopții este imoral." Citește continuarea recenziei pe blog.
"Puteți așeza Dicționar de idei primite de-a gata la îndemână în bibliotecă pentru a reciti din când în când gânduri înțelepte care nu-și pierd valabilitatea, ceea ce demonstrează că prostia e universală. Flaubert a adunat expresii fixe care circulau în vremurile sale, dar aceste expresii și ideile fixe pe care le înfierează sunt încă relevante pentru noi…"