Cred că acest tratat, care preia mult din texte antice si clasice indiene, vă va oferi indicatii lămuritoare despre reconcilierea diferitelor tipuri de medicină, de la acupunctură pană la terapie prin atingere si sunete, in beneficiul mutual si reciproc al tuturor acestora. De asemenea, ne va invăta să respectăm acele elemente fată de care ne-am purtat cu mult dispret – aerul, apa si lumina – fără de care viata nu poate exista.
In esentă Yoga este o disciplină stiintifică si sistematică folosită pentru organizarea cu succes a tuturor energiilor si capacitătilor fiintei umane in intregimea sa, atunci cand vrea să atingă cea mai inaltă comuniune extatică cu realitatea cosmică sau cu Dumnezeu
Pranayama este un subiect vast cu potential nelimitat. Este o disciplină psihosomatică pentru că explorează relatia intimă dintre corp si minte. Poate să pară foarte simplă si usoară, dar in momentul in care te apuci să practici iti dai seama repede că este o artă dificilă. Subtilitătile ei sunt prea putin cunoscute si multe lucruri răman de explorat. In trecut, scriitorii textelor despre Yoga erau mai preocupati de efectele pranayama-ei decat de aspectele ei practice. Poate că acest lucru se datora faptului că pranayama era practicată la scară largă si majoritatea oamenilor o cunosteau. Explicatiile efectelor ei ne oferă o idee despre experientele lor, care sunt mai presus de cuvintele pe care le-au folosit.
Pranayama este legătura care uneste trupul si sufletul omului, este axul rotii Yoga.
Yogachudamani Upanishad spune că pranayama este o cunoastere superioară (maha vidya). Este calea regală către prosperitate, libertate si beatitudine.