Criza provocată de pandemie se dovedeşte a fi un test pentru democraţiile occidentale – in timp ce unele arată că sint capabile să-i facă faţă, multe altele inregistrează eşecuri. Pornind de la slăbiciunile guvernelor occidentale pe care pandemia de COVID-19 le-a scos in evidenţă, John Micklethwait şi Adrian Wooldridge fac o amplă analiză a decăderii Vestului in raport cu Estul asiatic. Inceputurile acestui declin, ne arată autorii, trebuie căutate incă in anii 1960, odată cu degradarea a ceea ce anterior fusese o veritabilă artă a guvernării. De atunci incompetenţa şi corupţia unui aparat birocratic din ce in ce mai mare şi mai greoi au tot crescut, iar nemulţumirile cetăţenilor faţă de serviciile publice, in frunte cu sistemele de sănătate şi educaţie tot mai deficitare, s-au acumulat. In final, autorii schiţează un plan detaliat pentru o guvernare mai bună, in aşa fel incit liderii occidentali să poată face faţă cu mai mult succes provocărilor cu care se vor confrunta in viitor.
"Cu inteligenţa şi spiritul de observaţie cu care ne-au obişnuit, John Micklethwait şi Adrian Wooldridge dau o nouă interpretare unei teme vechi: declinul Occidentului. Semnalul de alarmă arată că COVID-19 a scos la iveală nu numai neajunsurile unui preşedinte, ci şi degenerarea mult mai profundă a guvernării declanşată cu mult inainte de 2016. Oare pot SUA şi ce a mai rămas din «Occident» să-şi repare sistemele astfel incit să concureze cu alternativele din Asia de Est? O carte foarte interesantă despre consecinţele politice ale pandemiei.” (Niall Ferguson)
"COVID-19 a fost un semnal de alarmă pentru Vest – mai ales pentru Statele Unite. Micklethwait şi Wooldridge oferă o analiză excelentă a eşecului Occidentului şi un program clar pentru viitor.” (Anne Applebaum)
"O evaluare succintă şi convingătoare a disfuncţiilor guvernării occidentale.” (Publishers Weekly)
"Un compendiu al istoriei politice moderne presărat cu afirmaţii radicale şi istorii revelatoare.” (The New York Times Book Review)