• -6%
Psihoterapie cognitiva. Fundamente si...

Psihoterapie cognitiva. Fundamente si perspective - Judith S. Beck | RTS

RTS
C032-000008
indisponibile
103,64 lei 110,25 lei -6%
Cu TVA

Practicarea terapiei cognitive nu este usoara. De exemplu, am observat o serie de participanti la studiile clinice controlate care pot interveni asupra „gandurilor automate” fara sa inteleaga cu adevarat perspectiva pacientilor asupra lumii lor personale sau fara sa inteleaga principiile „empirismului colaborativ”. Scopul acestei carti scrisa de Dr. Judith Beck este de a educa, de a invata si de a forma atat terapeutii novici, cat si pe cei cu experienta in terapia cognitiva, ea reusind admirabil in aceasta misiune.

Descriere

„Care este scopul acestei carti?” este o intrebare fireasca pusa de cititorul oricarui manual de psihoterapie si care trebuie adresata in aceasta portiune. Pentru a raspunde la aceasta intrebare persoanelor care citesc cartea scrisa de Dr. Judith Beck: Psihoterapie cognitiva: fundamente si perspective trebuie sa duc cititorul inapoi in timp, in primele zile ale terapiei cognitive si ale dezvoltarii sale inca de atunci.


Prima data cand am inceput sa tratez pacientii cu o gama de proceduri terapeutice pe care ulterior le-am numit psihoterapie cognitiva, nu stiam unde ma va duce aceasta abordare, care s-a distantat atat de mult de formarea mea psihanalitica. Pe baza observatiilor clinice si a unor studii clinice sistematice si experimente am speculat ca la baza sindroamelor psihiatrice cum sunt depresia si anxietatea sta o distorsiune cognitiva. Aceasta distorsiune s-a reflectat intr-o biasare sistematica in privinta modului in care pacientii isi interpretau experientele particulare. Prin indicarea acestor interpretari biasate si prin propunerea unor alternative, adica a unor explicatii mai plauzibile am descoperit ca as putea produce o ameliorare aproape imediata a simptomelor. Faptul ca i-am invatat pe pacienti aceste abilitati cognitive a ajutat la mentinerea ameliorarii. Aceasta focalizare asupra problemelor aici-si-acum s-a dovedit a produce o ameliorare aproape completa a simptomelor, in 10 pana la 14 saptamani. Studiile clinice controlate ulterioare realizate de grupul meu si de alti clinicieni/cercetatori au sustinut eficacitatea acestei abordari in cazul tulburarilor de anxietate, tulburarilor depresive si tulburarii de panica.


Pana la mijlocul anilor ’80 puteam sa afirm ca terapia cognitiva a obtinut statusul de „Sistem de Psihoterapie.” Acesta consta din: (1) o teorie a personalitatii si psihopatologiei cu rezultate empirice solide, care sa-i sustina postulatele de baza; (2) un model al psihoterapiei, cu seturi de principii si strategii care s-au unit cu teoria psihopatologiei; si (3) rezultate empirice solide bazate pe studii clinice de eficienta care sustin eficacitatea acestei abordari.


Inca de la primele mele lucrari in domeniu, o noua generatie de terapeuti/cercetatori/profesori a condus cercetari fundamentale asupra modelului conceptual al psihopatologiei si a aplicat terapia cognitiva unui spectru larg de tulburari psihice. Cercetarile sistematice exploreaza dimensiunile cognitive fundamentale ale personalitatii si tulburarilor psihice, procesarea idiosincratica si reamintirea informatiilor in aceste tulburari si relatia dintre stres si vulnerabilitate.


Aplicatiile terapiei cognitive la o multitudine de tulburari psihice si medicale s-au extins mult dincolo de ceea ce mi-as fi putut imagina atunci cand am tratat primele cateva cazuri de depresie si anxietate cu ajutorul terapiei cognitive. Pe baza studiilor clinice de eficienta, cercetatorii din toata lumea, dar mai ales din Statele Unite au confirmat faptul ca terapia cognitiva este eficace pentru diverse tulburari, precum tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva, diferite tipuri de fobii si tulburari alimentare. Terapia cognitiva a fost adesea utila in combinatie cu tratamentul medicamentos, in tratamentul tulburarii bipolare si al schizofreniei. De asemenea, acest tip de terapie s-a dovedit a fi utila intr-o larga varietate de tulburari medicale cronice, precum dureri lombare, colita, hipertensiune arteriala si sindromul de oboseala cronica.


Cu un astfel de amestec eterogen de aplicatii ale terapiei cognitive, cum poate un terapeut cu aspiratii inalte in paradigma cognitiva sa inceapa sa invete fundamentele si aspectele de profunzime ale acestei abordari? Parafrazand din Alice in Tara Minunilor, „Sa inceapa cu inceputul.” Acest lucru ne face sa revenim la intrebarea de la inceputul acestei sectiuni. Scopul acestei carti scrisa de Dr. Judith Beck, un terapeut care face parte din noua generatie a terapeutilor din paradigma cognitiva (si care, ca adolescenta, a fost una dintre primele persoane care m-a ascultat expunandu-mi noua teorie) este sa ofere o baza fundamentala solida pentru practica terapiei cognitive. In ciuda gamei formidabile de aplicatii diverse ale terapiei cognitive, toate sunt bazate pe principiile fundamentale subliniate in acest volum. Alte carti (dintre care unele au fost scrise de mine) au orientat terapeutul prin labirintul fiecarei tulburari specifice. Cred ca acest volum le va lua locul, ca text fundamental pentru terapeutii din pardigma cognitiva. Chiar si terapeutii cu experienta ar trebui sa gaseasca aceasta carte ca fiind destul de utila pentru imbunatatirea abilitatilor de conceptualizare, extinderea repertoriului de tehnici terapeutice, planificarea unui tratament mai eficient si solutionarea dificultatilor survenite in terapie.


Desigur, nici o carte nu poate inlocui perioada de formare in terapia cognitiva. Insa acesta este un volum important si poate fi completat cu activitatea de formare, disponibila prin intermediul terapeutilor formati in paradigma cognitiva (Anexa D).
Dr. Judith Beck este eminent calificata pentru a oferi acest ghid de terapie cognitiva. In ultimii ani ea a organizat workshop-uri si conferinte si a tinut discursuri pe aceasta tema, a supervizat numerosi terapeuti novici si cu experienta in aceasta forma de terapie, a contribuit la dezvoltarea protocoalelor de tratament pentru diferite tulburari si a participat activ in activitati de cercetare pe tema terapiei cognitive. Avand o asemenea experinta, ea a scris o carte cu un arsenal bogat de informatii, ce pot fi aplicate in acest tip de terapie.


Practicarea terapiei cognitive nu este usoara. De exemplu, am observat o serie de participanti la studiile clinice controlate care pot interveni asupra „gandurilor automate” fara sa inteleaga cu adevarat perspectiva pacientilor asupra lumii lor personale sau fara sa inteleaga principiile „empirismului colaborativ”. Scopul acestei carti scrisa de Dr. Judith Beck este de a educa, de a invata si de a forma atat terapeutii novici, cat si pe cei cu experienta in terapia cognitiva, ea reusind admirabil in aceasta misiune.

AARON T. BECK, M. D.

Detalii ale produsului

Barcode
9789731816333
Autori
Judith S. Beck
Nr. pagini
366
Anul publicarii
2010
Titlul cartii
Psihoterapie cognitiva
Subtitlu
Fundamente si perspective
Tip coperta
Brosata (Paperback).
Discount
6
Cod furnizor
9789731816333

Reviews (0)

Nu exista recenzii

Recomandari

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

16 alte produse in aceeasi categorie:

Product added to wishlist
Product added to compare.