Comparat adesea cu Minunata lume nouă de Huxley şi cu Noi de Zamiatin, Pianul mecanic se distinge prin ironia şi umorul subtil caracteristice lui Vonnegut, care satirizează aici America anilor ′50, trăgând un semnal de alarmă în faţa tendinţei societăţii de a robotiza totul în detrimentul fiinţei umane.
„Fie că este sau nu un mare profet, Vonnegut este un excepţional scriitor satiric.“ The New York Times
„Participam la un simpozion în urmă cu câțiva ani, alături de prietenii mei Joseph Heller și William Styron, și deplângeam moartea romanului și a poeziei, iar Styron a subliniat că romanul a fost dintotdeauna o artă elitistă. Este o formă de artă la care foarte puțini oameni au acces, pentru că doar câțiva pot citi foarte bine. Am spus că a deschide un roman este similar cu a ajunge la un concert și a ți se înmâna o violă. Trebuie să performezi. Pentru a monta în capul tău un spectacol având la îndemână o serie de linii orizontale cu simboluri fonetice și numere arabe, este nevoie ca tu, ca cititor, să performezi. Dacă ești capabil să faci asta, ei bine, atunci poți participa la vânătoarea de balene în Pacificul de Sud alături de Herman Melville sau poți asista neputincios cum Madame Bovary își ruinează viața în Paris. În cazul filmelor, tot ce trebuie să faci este să stai acolo, să te uiți la imagini, iar acțiunea se întâmplă pur și simplu.“ - Kurt Vonnegut
Câteva citate care te-ar putea interesa:
„Eu vreau să rămân cât pot de aproape de margine, fără să sar peste. De pe margine vezi tot felul de lucruri pe care nu le vezi din centru. Lucruri măreţe, nevisate – oamenii de pe margine le văd primii.“
„Un pas înapoi după o cotitură greşită este un pas în direcţia bună.“
„Nu sta cu un picior în slujba pe care o ai şi cu celălalt în visurile tale. Ori îţi dai demisia imediat, ori te consolezi cu viaţa asta. E o ispită prea mare pentru soartă să te frângă înainte de a te hotărî ce cale alegi.“
„Fără nici o consideraţie faţă de dorinţele oamenilor, orice maşină, orice tehnică sau formă de organizare care poate înlocui omul în economie înlocuieşte omul. Înlocuirea nu este în mod necesar rea, dar realizarea ei fără nici o consideraţie faţă de dorinţele oamenilor este o fărădelege.“
„Tot ce gândeşti, gândeşti pentru că cineva a făcut reclamă unor idei. Învăţătura, ce e altceva decât reclamă?“
„Toată lumea munceşte la ceva. Când te dai jos din pat, munceşti. Când iei mâncarea de pe farfurie şi o bagi în gură, munceşti. Dar băiete, se poate munci în două feluri: munceşti sau munceşti din greu. Dacă vrei să ieşi în faţă, să ai ceva de vândut, trebuie să munceşti din greu. Alege‑ţi ceva imposibil de făcut şi fă acel lucru, altminteri vei fi un târâie‑brâu toată viaţa. Sigur, toată lumea muncea pe vremea lui George Washington, dar George Washington muncea din greu. Toată lumea muncea pe vremea lui Shakespeare, dar Shakespeare muncea din greu. Eu sunt cine sunt pentru că muncesc din greu.“
De ce să cumperi cartea:
Este primul și unul dintre cele mai bune romane ale lui Vonnegut.
Oglindește realitatea într-o măsură înfricoșătoare.
Prezintă imaginea unui viitor distopic.
Are aerul profetic al oricărui roman science-fiction care se respectă.