Cartea lui Ioan Botezătorul oferă o perspectivă profundă asupra personalității și practicilor uneia dintre cele mai importante figuri din istoria spiritualității. Recunoscut ca fiind cel care l-a botezat pe Iisus, Ioan Botezătorul este văzut, prin prisma textelor mandeeane, ca un Mesager ceresc, revendicat de comunitatea mandeenilor – singura supraviețuitoare cunoscută a tradiției gnostice vechi.
Textele mandeeane, precum Genza („Comoara”), Sidra d’Yahya („Cartea lui Ioan”) și Qolasta („Culegere”), dezvăluie învățături despre relația religiei mandeeane cu alte tradiții precum mazdeismul, iudaismul, creștinismul, maniheismul și islamul. Ele aruncă lumină asupra punctelor comune și diferențelor dintre acestea, completând imaginea despre Ioan Botezătorul și practica botezului.
Fragmente:
- „Voi, nobili, care stați acolo, voi, oameni, ce veți face în Ziua Judecății? Când sufletul se despoaie de trup, ce veți face?”
- „Ioan purta o haină din piei de animale, semn exterior al căinței, și se hrănea doar cu fructe de salcâm, miere și apă.”
- „Ioan dorind să se întoarcă la regulile stricte din primele zile ale căderii, în efortul său sincer de a se întoarce la Dumnezeu.”
Cuprins:
- Cartea lui Ioan Botezătorul (Sidra d'Yahya)
- I. Ioan Botezătorul
- Semne la nașterea lui Ioan – 79
- Ioan Ascetul – 90
- Despre Ziua Judecății – 92
- Ioan și botezul lui Iisus – 95
- Ioan la moartea sa – 101
- II. Povestea rupturii cu iudaismul
- Comunitatea exilată se stabilește pe Eufrat – 115
- Evreii îi prigonesc pe mandeeni – 117
- III. Povestea Pescarului de Suflete
- Vasul-lumină al Pescarului – 128
- IV. Bunul Pastor
- Pastorii iubitori ai Bunului Pastor – 138
- V. Alte fragmente
- Comoara Vieții – 141
- Lauda omului sărac – 150
- I. Ioan Botezătorul
- Anexa
- Miriai (Cartea lui Ioan) – 157
- Litanie la căpătâiul unui om ce își dă duhul – 167
Aceste texte ne ajută să explorăm mai adânc climatul spiritual al vremurilor lui Ioan Botezătorul, oferind o imagine completă a vieții și învățăturilor sale.