Your cart
Nu mai sunt produse in cosul tau
Aţi citit vreo carte de genul Cum să te ajuţi singur? Şi? V‑a ajutat? V‑aţi imbogăţit, v‑aţi făcut prieteni influenţi, aţi slăbit spectaculos, v‑aţi găsit sufletul‑pereche, aţi scris romanul ăla, aţi dăramat munţii, aţi scăpat de griji? Hm... incă nu? Poate v‑a lipsit şarpele din Elogiul minciunii – cu ajutorul lui personajele Patríciei Melo chiar scapă de griji: Fulvia Melissa se descotoroseşte de soţul incomod, iar Jose Guber de jobul extenuant de scrib (norma lui era de două romane poliţiste pe lună), işi găseşte inspiraţia şi ajunge mare autor de best‑seller‑uri de genul Cum să te ajuţi singur. Din toate cotloanele cărţii pandesc cobre, vipere, crotali, sasaie, şuieră, se incolăcesc şi se descolăcesc mai departe (chiar dacă uneori cad in depresie şi refuză să muşte), se tarăsc implacabil spre coadă (a lor şi a romanului). Ii auziţi cum fojgăie? Sss, şşş, sss! Parcă totuşi e mai sănătos să razi din toată inima ca să scapi de griji – la asta chiar că ajută Elogiul minciunii.
Patrícia Melo s‑a născut in 1962 in São Paolo, Brazilia. A scris romane, piese de teatru şi scenarii de film. Romanele ei sunt bazate pe intrigi poliţiste şi au drept sursă de inspiraţie, de multe ori, violenţa din cartierele sărace ale marilor aglomerări urbane. In 2001 a caştigat premiul Jabuti, cel mai important premiu literar brazilian, pentru romanul Inferno. Pentru romanul O Matador (Ucigaşul, 1995) a primit in 1996, in Franţa, Prix Deux Oceans şi in 1998, in Germania, Deutscher Krimi Preis. In 1999, revista "Time“ a inclus‑o intr‑o listă care cuprindea cincizeci de "Latin American Leaders for the New Millennium“. Este căsătorită cu dirijorul John Neschling şi au impreună un copil.
"S‑ar zice că e ceva din Quentin Tarantino in scriitura Patríciei Melo, cu o latură de western spaghetti care oscilează intre realism şi parodia violenţei.“ Le Monde
"Precedentul roman al Patríciei Melo, Asasinul, povestea unui bărbat sărac din São Paolo care e propulsat din greşeală intr‑o carieră de ucigaş plătit, a fost şocant, amuzant şi neaşteptat de uman. Noul ei roman, Elogiul minciunii, este despre un alt bărbat care comite o crimă, de data aceasta după ce se indrăgosteşte de o femeie cum nu se poate mai nepotrivită. Jose Guber este un scriitor fără succes care fură intrigi din Camus, Poe, Agatha Christie şi alţii ca să scrie o serie de romane poliţiste ieftine pe care i le comandă pe bandă rulantă un editor nepriceput. In timp ce se documentează in legătură cu efectele veninului de şarpe pentru una dintre cărţile sale, Jose se indrăgosteşte de
Melissa, expertă in herpetologie dar ignorantă in materie de literatură; ea işi inchipuie că romanele plagiate ale lui Jose sunt o dovadă de geniu criminal şi il convinge s‑o ajute să‑şi ucidă soţul.“
New York Times