Dintotdeauna, omul are nevoie să stie ce il amenintă, ce le dăunează celorlalti sau ce ii ajută. Si multă vreme doar o mană de oameni cu putere – suverani, clerici, negustori – au detinut monopolul informatiei, al fabricării si circulatiei sale. Informatia liberă, difuzată de canale media accesibile tuturor si elaborată de profesionisti care caută adevărul este rodul unei istorii recente, neasteptate, fascinante. Si, in prezent, ea este extrem de amenintată.
Cum putem distinge adevărul de neadevăr si informatia de divertisment? Ce raport există intre a informa, a convinge, a educa si a distra? Cum va rezista democratia diferitelor forme de cenzură si de supraveghere? Prin ce anume potopul actual si viitor de informatii, adevărate sau false, ne va influenta modul de a gestiona marile probleme de astăzi si de maine? Retelele de socializare, instrumente de supraveghere generalizată, care il transformă pe fiecare in jurnalistul propriei persoane, vor fi oare inlăturate de o tehnologie mai puternică? Ziaristii vor fi inlocuiti de automate sau vor rămane actori indispensabili ai democratiei?
Acestea sunt subiectele cărtii de fată. Si incă o dată, la fel ca in cazul tuturor celorlalte domenii cărora am incercat pană acum să le prevăd devenirea, evolutia vertiginoasă a mass-mediei nu poate fi imaginată si controlată decat mergand foarte mult inapoi pe firul istoriei sau, mai degrabă, al istoriilor sale. Al pasionantelor sale istorii