Cartea scrisă de Eleodor Gh. Bistriceanu este o adevărată enciclopedie care ne vorbeste, pe baza experimentelor stiintifice, despre universul cognitiv, nebănuit de interesant, al lumii fără grai articulat. Ea este rezultatul unui lung travaliu intelectual efectuat cu o remarcabilă cultură si cu inteligentă, cu o afectiune si o devotiune de o rară noblete pentru toate fiintele cu care coabităm pe această planetă. Scriind această carte, intentia autorului este aceea de a stabili o relatie de respect intre noi si animale, de a intelege o parte din misterul lor, care, indiscutabil, este si al nostru. Neintelegerea rostului lor a avut consecinte iremediabile, prin disparitia multor specii de animale. Dacă nu vom tine seama de aceste avertismente, ultima specie care va dispărea, spun toti comentatorii acestui fenomen, va fi cea umană. Cititi cu răbdare această carte minunată, care vă va marca si vă va transforma profund. (Dumitru Constantin-Dulcan)
* * *
In ultimele decenii, tot mai multe studii efectuate asupra animalelor arată că acestea sunt dotate cu capacităti cognitive formidabile, la care nu s-ar fi gandit nimeni in urmă cu 50 de ani. Problema inteligentei animalelor este una cu mult mai subtilă decat ar putea să pară la prima privire, aceasta cerand un efort remarcabil de inteligentă si de imaginatie din partea cercetătorilor angajati in acest studiu. Lumea animalelor, ca si aceea a plantelor, constituie o imensă galaxie, poate infinit mai complexă decat aceea astronomică. In loc să ne propunem, ca specie, să colonizăm alte planete, ar fi mai bine să ne propunem mai intai, cu umilintă, cu smerenie, să intelegem fiintele care ne inconjoară pe planeta noastră si să le ocrotim cu mare grijă, pentru a putea păstra minunile biodiversitătii actuale.
Prezenta lucrare abordează un subiect spinos, si anume inteligenta animalelor. Este o temă care ii face pe multi sceptici, fără nicio simpatie fată de necuvantătoare, să ridice cu nepăsare din umeri, acestia considerand că animalele ar fi lipsite de inteligentă, de gandire proprie, de sentimente, de capacitatea de a se intoarce in trecut sau de a face planuri de viitor. Scopul principal pe care ni l-am propus a fost tocmai corijarea acestei atitudini iresponsabile si vinovate, ce rezultă din lipsa de informare. Am abordat inteligenta animală pe o solidă bază experimentală, incercand să selectăm experimentele cruciale, deschizătoare de drumuri, care, in acelasi timp, par a fi de necontestat. Am analizat conceptul de inteligentă din diferite puncte de vedere, iar cartea este scrisă in asa fel incat să poată fi citită de orice om interesat de viata necuvantătoarelor, de abilitătile cognitive ale acestora, fără a fi nevoie de o pregătire preliminară. (Eleodor Gh. Bistriceanu)