Femeia saman ne dezvaluie radacinile misterioase ale celei mai vechi forme de spiritualitate si medicina a umanitatii – samanismul –, propunandu-ne, in acelasi timp, o calatorie din preistorie in epoca moderna, pentru a descoperi modul in care femeile au indeplinit, in culturile lumii, rolul de saman.
Femeile au fost primii samani ai omenirii, afirma autorul, aducand argumente diverse, incepand de la predispozitia naturala a acestora de a-si folosi intuitia, sensibilitatea, intelegerea unica si legatura aparte cu natura, pentru a intra in contact cu lumea spiritelor, in care acestea calatoresc cu usurinta in timpul transei samanice. Cartea trece in revista practicile samanice ale marilor traditii din cele patru colturi ale lumii (siberiana, mongoleza, coreeana, amazoniana, amerindiana etc.), incercand sa restabileasca o ordine fireasca a lucrurilor: reinstaurarea femeii ca prima sursa a spiritualitatii omenesti. Cititorul va gasi informatii inedite despre statutul femeii in societate, conceptia despre lume si viata, ritualurile de vindecare si divinatie specifice si nu numai.
Cuprins
Cuvant-inainte 71. Inceputurile samanismului 112. Semnificatiile gandirii si practicii samanice 213. Sursele mitologice 504. Perspectivele istorico-geografice 725. Samanismul feminin modern 131In loc de incheiere 168Bibliografie selectiva 171