François Lenormant aprofundează istoria caldeenilor, practicile religioase și tradițiile lor magice. De asemenea, examinează sistemul de credințe caldeean, inclusiv viziunea asupra vieții de apoi, rolul demonilor și al spiritelor, precum și utilizarea amuletelor și a talismanelor. Această carte oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra lumii antice a caldeenilor și a ritualurilor magice complexe pe care aceștia le practicau.
Studiul explorează texte aparținând bibliotecii palatului regal din Ninive, care conțin 28 de formule de incantații împotriva spiritelor rele, efectelor vrăjitoriei, bolilor și principalelor nenorociri care îi afectau pe oameni în viața de zi cu zi.
Pentru oricine este interesat de magie și de istoria ei, această carte reprezintă o lectură fascinantă. În toată Antichitatea, arta izgonirii demonilor nu era considerată o superstiție absurdă, ci o știință supremă, apanaj al preoților babilonieni care cunoșteau tehnicile de exorcizare.
Fragment:
„În credința caldeeană, toate bolile reprezintă opera demonilor. Drept urmare a acestei credințe, Herodot atrăgea atenția că niciodată în Babilon și Asiria nu au existat medici propriu-ziși, medicina nefiind o știință rațională ca în Grecia, ci pur și simplu un domeniu al magiei. Medicina de tip magic acționa prin incantații, prin exorcism și prin folosirea poțiunilor sau băuturilor vrăjite, fapt care nu împiedica folosirea anumitor substanțe ce aveau reale virtuți curative, lucru dovedit de practica îndelungată.” – François Lenormant
Cuprins:
- Cuvânt înainte: Constantin Daniel – 7
- Prefață: 21
- Capitolul I: Magia și vrăjitoria la Chaldeeni – 25
- Primul document despre magia chaldeeană
- Bogăția demonologiei chaldeene
- Demoni, genii, spectre, fantome, vampiri
- Distincția între magia albă și magia neagră
- Capitolul II: Magia egipteană și magia chaldeeană – 83
- Diferitele tipuri de magie
- Raportul magiei egiptene cu doctrinele eshatologice
- Diferențele esențiale dintre magia egipteană și magia chaldeeană
- Capitolul III: Religia chaldeo-babiloniană și doctrinele sale – 119
- Capitolul IV: Sistemul religios al cărților magice din Akkad – 139
- Religia din Akkad este o religie a spiritelor elementare
- Zei și spirite la popoarele turaniene
- Anexa: 193
- Mesopotamia, cronologia lor – 195
- Notă despre autor – 201
- Bibliografie selectivă – 205
- Index mitologic – 209
François Lenormant (1837–1883) a fost un renumit arheolog francez, specialist in asirologie si autor al multor articole si carti de specialitate in acest domeniu. A fost profesor de arheologie la Biblioteca Nationala a Frantei, fondand Gazeta arheologica, o publicatie care avea drept scop cunoasterea istoriei si a artei antice.
A fost printre primii care a recunoscut in scrierile cuneiforme existenta unei limbi nonsemite, pe care a denumit-o akkadiana, cunoscuta astazi sub denumirea de sumeriana. Interesat si de numismatica, a publicat mai multe lucrari pe acest subiect. Printre scrierile sale se numara si: Chefs-d’æuvres de l’art antique (Capodopere ale artei antice), Paris, 1867–1868, (opera in 7 volume); Les premières civilisations (Primele civilizatii), Paris, 1873, 2 volume; La monnaie dans l’antiquité (Moneda in Antichitate), Paris, 1878–1879 etc.