Într-o Anglie condusă de corporațiile ce au drept marionetă guvernul, închisorile nu sunt rentabile din punct de vedere economic, așa că delincvenţii îşi plătesc datoria faţă de comunitate cu bani grei. Theo Miller se ocupă de stabilirea amenzilor pentru omoruri. Este un angajat care-și face meseria fără să iasă în evidenţă, până în ziua în care trebuie să stabilească amenda pentru uciderea prietenei sale din copilărie...
Dacă oamenii sunt înspăimântați de tine, atunci eşti puternic, iar dacă ești puternic, contezi.
Chiar dacă nu ştii la ce-ți serveşte sentimentul că ai conta.
DE CLAIRE NORTH AU MAI APĂRUT:
Primele 15 vieți ale lui Harry August
Atingerea
Prea mult timp dușmanii noștri s-au ascuns în spatele drepturilor omului, de parcă acestea s-ar aplica tuturor!
La Oficiul de Audit Penal, rolul lui Theo Miller este de a evalua costul infracțiunilor. Dar când iubita lui din copilărie este ucisă, totul se schimbă.
Theo Miller (sau omul numit în prezent Theo Miller) lucrează la Oficiul de Audit Penal și are ca îndatoriri analizarea și evaluarea financiară a infracțiunilor și asigurarea măsurilor pentru ca aceia care au săvârșit un delict penal să își achite integral datoriile față de societate. Închisorile nu sunt rentabile din punct de vedere economic, așa că delincvenții își plătesc datoria față de comunitate cu bani grei și sunt trimiși în lagăre de muncă. Abaterile de la lege ajung să îi fie indiferente lui Miller, asta până când viața lui liniștită este rapid dată peste cap când o fostă iubită reapare doar pentru a fi ucisă cu brutalitate și când primește spre soluționare cazul. Când o altă persoană din trecutul său pare să amenințe că îl șantajează, Theo nu are de ales decât să aprofundeze detaliile crimei. Din acel moment, moartea tinerei îl conduce pe Miller într-o călătorie periculoasă pentru a dezvălui profunzimea și amploarea răului din jur, iar ceea ce găsește schimbă totul nu numai pentru el însuși.
Teme abordate: distopie, drepturile omului, societatea viitorului.
5 citate memorabile din carte:
Transmite-i domnului Pritchard că sunt băiatul lui Mike. Mă numesc Theo. Zi-i că am de gând să distrug țara, guvernul și Compania.
Am în plan să distrug Compania, guvernul și țara. Când nu va mai rămâne nimic altceva decât cenușa, îmi voi elibera fiica și voi construi o lume mai bună pentru ea.
Ce e mai rău, să-l pierzi pe cel pe care îl iubești, sau cel care te iubește pe tine să fie distrus din cauză că te-a pierdut?
Dacă oamenii sunt înspăimântați de tine, atunci ești puternic, iar dacă ești puternic, contezi, chiar dacă nu știi la ce îți servește sentimentul că ai conta.
Banii fac lumea să se învârtească.
Opinii editoriale:
„O poveste încărcată de tensiune, emoționantă.“ The Guardian
„Absolut uluitor. […] Un candidat convingător pentru cel mai bun roman al anului 2018.“ SciFi Magazine
„O lume extrem de întunecată și dură, în care totul are un preț, iar cei care nu pot plăti nu sunt tratați ca oameni.“ Kirkus
3 motive să cumperi cartea:
Aduce în atenție corporatocrația, termen folosit pentru un sistem economic, politic și judiciar controlat de corporații sau de interese corporative;
Prezintă o poveste tensionată, emoționantă;
Pentru viziunea distopică.
Cartea a fost nominalizată la Premiul Philip K. Dick în 2019.
Un pasaj din carte la care merită să reflectezi:
Oamenii Companiei candidau pentru parlament, ziarele Companiei le ridicau în slăvi realizările, posturile TV ale Companiei le transmiteau promisiunile electorale și afirmau cât de minunat va fi de-acum încolo. În mod inevitabil, câștigau de fiecare dată, petreceau șapte ani pe post și se întorceau la sucursalele bancare sau de asigurări, mulțumiți că-și îndepliniseră datoria civică, și asta era tot. Așa era cel mai bine, susțineau spoturile. Așa funcționa democrația: interesele corporațiilor și ale publicului mergeau în sfârșit mână în mână, pentru binele suprem. […] Nu mai știa sigur când anume se redenumise Parlamentul, cu de la sine putere, Adunarea Populară Participativă, însă își aducea aminte că își zisese că logoul era foarte bine realizat.