Există cărți care nu îmbătrânesc niciodată.
Spre bucuria nostalgicilor, Cişmigiu & Comp., una dintre cele mai iubite opere din literatura română dedicate adolescenților, romanul "lăzăriştilor" care a fascinat tineri din toate liceele, apare acum într-o nouă ediție. Căci a venit rândul noilor generații să descopere o lume dispărută - viața liceenilor interbelici - și să se lase furate de universalitatea poveştii lui Grigore Băjenaru: năzbâtiile şi șotiile coapte împreună cu colegii de clasă; profesorii și poreclele lor trăsnite; primele iubiri - toate învăluite de dulcea candoare specifică vârstei. Printre concursuri literare, competiții sportive, excursii cu clasa, ieșiri cu prietenii în Cișmigiu, Grig și colegii lui se bucură din plin de o perioadă de neuitat din viața oricărui adolescent: perioada unică și irepetabilă a anilor de liceu.
Există cărți care, în ciuda diferențelor dintre vremurile în care au fost scrise și vremurile în care sunt citite, nu îmbătrânesc niciodată. Cişmigiu & Comp. este una dintre aceste cărţi.
"Cărțile scrise pentru adolescenți, deși mult mai bine reprezentate azi, existau și erau apreciate și înainte. Curioși să aflăm care era oferta în alte vremuri, am coborât pe timp în jos și ne-am oprit la un bestseller al generației sale: Cișmigiu & Comp. de Grigore Băjenaru. Dragoș Irimescu-Mitocariu, din Iași, pune trecutul și prezentul alături și ne sesizează asemănări și deosebiri cu toată seriozitatea — mai puțin când vine vorba de năzbâtii de prin școală. Radu Băieșu, muzeograf al Muzeului Național al Literaturii din București, și Irina Borțoi, fostă lăzăristă, împărtășesc din reperele diferitor generații. Inspirat de lectură, Dragoș se hotărăște să discute direct cu lăzăriștii interbelici într-un text plin de suspans: Douăzeci și patru de ore."